Taitoluistelun oheisharjoittelu
SeuraJulkaistu: 27.11.2020 00.00

Taitoluistelun oheisharjoittelu

Taitoluistelu on urheilulaji, joka vaatii ihmisen keholta paljon. Taitava taitoluistelija on vahva, notkea ja nopea. Hänellä on hyvä tasapaino, hän osaa hallita vartaloaan.

Taitoluistelussa harjoitellaan syys- ja kevätkaudella oheisharjoituksissa maalla lähes yhtä paljon, kuin itse lajiharjoituksissa jäällä. Jo luistelukoululaisille seuramme tarjoaa mahdollisuuden ottaa viikko-ohjelmaan mukaan luistelukoulujumpan ja jatkoryhmissämme Timantit, Tähdet, Taiturit ja Tulokkaat harjoitellaan oheisissa jokaisen jääharjoituksen yhteydessä.

Yksinluistelun päätoiminen vastuuvalmentajamme Tero Hämäläinen kiteyttää oheisharjoittelun merkityksen:

“Oheisharjoittelu mahdollistaa taitoluistelussa jäällä tapahtuvan kehityksen. Meidän tehtävämme on harjoittaa oheisharjoituksissa motorisia perustaitoja, jotka ovat perusta lajitaitojen oppimiselle.”

Samalla rakennamme pohjaa kaikelle liikkumiselle. Käytännössä ratkaisemme myös perheiden aikatauluhaasteita: useiden erilaisten urheilulajien aikataulujen yhteensovittaminen ei ole helppoa.

Taitoluisteluseuran valmentajat varmistavat, että oheisharjoituksissa liikutaan monipuolisesti ja kehitetään kaikkia motorisia perustaitoja. Motoriset perustaidot jaetaan kolmeen yläotsikkoon: tasapainotaidot, liiketaidot ja välineen käsittelytaidot (https://terveurheilija.fi/harjoittelu/monipuolinen-liikunta-ja-urheilu/). Jokaisen harjoitusryhmän oheisharjoitukset on suunniteltu niin, että ne kehittävät yllä mainittuja taitoja monipuolisesti ja näin ollen mahdollistavat lajitaidoissa kehittymisen jäällä.

Lasten oheisissa harjoitellaan monipuolisesti erilaisia tapoja liikkua taitoluistelun vaatimukset huomioiden. Tehdään ponnistuksia ylös, eteen ja ympäri, vauhdista ja paikaltaan. Harjoitellaan liikeratoja ja liikemalleja, kuten kyykkyä yhdellä jalalla. Kehitetään tasapainoa jäältä tutuissa liukuasennoissa ja pyöritään paljon oman kehon ympäri, jotta käännösten, piruettien ja hyppyjen tekeminen jäällä olisi helpompaa. Aina tehdään myös jotain ihan muuta, kuin mitä jäällä tarvitaan, jotta lapset oppivat liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti ja tietenkin pidetään hauskaa.

Taitoluistelijan uralla eteneminen tarkoittaa sitä, että osa oheisharjoituksista eriytetään puhtaasti fysiikkaoheisiksi. Fysiikkaoheiset kehittävät luistelijan voimaa ja nopeutta, mutta erityisen tärkeässä roolissa on myös vammojen ennaltaehkäisy; tarvitaan voimaa, jotta liikkeen voisi suorittaa oikein. Lisäksi kilpailevat taitoluistelijat harjoittelevat seurassamme viikoittain tanssia vaihtelevin teemoin sekä huoltavat kehoaan pilateksen tai joogan avulla. Oheisharjoittelun kokonaisuus on huolellisesti suunniteltu vastuuvalmentajien antamien tavoitteiden ja linjausten mukaisesti.

Taitoluistelu on varhaisen erikoistumisen laji, jossa harjoitusmäärät voivat tuntua jo aika pienten kohdalla isoilta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä kansalliset suositukset, joiden mukaan terveeksi aikuiseksi kasvaminen on mahdollista, kun alle 8-vuotias lapsi liikkuu päivän aikana vähintään 3 tuntia (https://minedu.fi/-/lasten-liikuntasuositukset-vahintaan-kolme-tuntia-liikuntaa-paivassa).

Kouluikäisenä terveyttä ylläpitävä liikuntamäärä on suositusten mukaan 1-2- tuntia liikuntaa päivässä, ja urheilijaksi kasvaminen vaatii jo vähintään 3 tuntia liikkumista päivässä; ainakin 20 tuntia viikossa. Suositusten mukaisiin harjoitusmääriin ei siis vielä seuran tarjoamissa harjoituksissa päästä, vaan lisäksi tarvitaan vapaata liikkumista kavereiden ja perheen kanssa.

Koronaviruksen suljettua jäähallit viime keväänä, harjoittelivat yksinluistelijamme itsenäisesti fyysisiä ominaisuuksia melko pitkän jakson valmentajien laatimien oheisharjoitusohjelmien mukaisesti. Tulokset olivat erinomaisia.Nyt alkavan jäähallisulun aikana kannustammekin kaikkia, isoja ja pieniä luistelijoitamme perheineen lähtemään innolla mukaan monipuoliseen taitoluistelun oheisharjoitteluun. Tavoitteet luistelussa pysyvät kaikilla ennallaan, mutta painotamme nyt olosuhdesyistä oheisharjoittelun keinoja. Tervetuloa mukaan!

Asiantuntijoina tekstissä Tero Hämäläinen ja Nea Valtonen

Toimittajana Kaisa Öfversten