Julkaistu: 28.10.2019 00.00

Luistelukoulun infopaketti

Tervetuloa TTK:n luistelukouluun!

Luistelukoulussa on syyskausi ja kevätkausi. Luistelukertoja on 14-16 sekä syys- että kevätkaudella. Syksyllä luistellaan syyskuun alusta joulukuuhun ja keväällä tammikuusta huhtikuuhun. Tarkat päivämäärät ja kertojen määrä riippuvat jäähallien aukiolosta ja muista tapahtumista.

Ryhmät

Luistelukoulussa voit harjoitella kerran tai kahdesti viikossa oman iän ja taitotason mukaisessa pienryhmässä. Luistelukoulun ryhmissä tavoitteena on oppia luistelun alkeet leikkimielisesti sekä erilaisten teemojen kautta. Luistelukoulussa valitaan itselle sopiva ajankohta. Me huolehdimme siitä, että jokaiselle lapselle löytyy omaa taitotasoa vastaava ryhmä. Luistelukoulun ohjaajat seuraavat lapsen kehittymistä ja siirtävät tarvittaessa sopivampaan pienryhmään. Pienryhmästä toiseen voi siirtyä kesken kaudenkin.

Ohjaajat ja yhteyshenkilöt

Luistelukoulun ohjaajat ovat seuramme kouluttamia. He ovat taitoluistelun asiantuntijoita, joilla on oma kilpaluistelutausta yksinluistelussa tai muodostelmaluistelussa. Ryhmän ohjaajan ollessa estynyt, opastaa hän sijaisen tuntiin.

Ohjaajiin voit tutustua tarkemmin Luistelukouluohjaajat ja -valmentajat -osiossa.

Luistelukoulun koordinaattorina toimii Siiri Turunen. Hänet tavoitat sähköpostitse osoitteesta luistelukoulu.ttk@gmail.com.

Luistelu harrastuksena

Luisteluharrastuksen voit aloittaa missä iässä vain. Luistelu on perustaito, jonka monet perheet toivovat lasten oppivan ennen koulun aloitusta. Erityisesti 4-5 -vuotiaat tempautuvat usein tähän liikuntaharrastukseen mukaan, sillä he kokeilevat ja oppivat uusia taitoja vauhdilla. Luistelu sopiikin mainiosti ensimmäiseksi harrastukseksi niin tytöille kuin pojille.

Maksut

Lasku luistelukoulusta lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittamaanne sähköpostiosoitteeseen. Lasku sisältää kausimaksun syksyltä/keväältä sekä lisäksi seuran jäsenmaksun ja luistelukoululisenssin. Lisenssi on luistelukoululaisen tapaturmavakuutus. Jäsenmaksu maksetaan vain kerran luistelukaudessa (1.7.-30.6.)

Luistelukoulussa voi käydä tutustumassa yhden kerran ilmaiseksi. Toisesta kerrasta lähtien laskutamme koko kausimaksun. Ilmoittauduthan kokeilukerralle etukäteen luistelukoulu.ttk@gmail.com

Luistelukoulun laskutusta koskevat kysymykset pyydetään sähköpostilla osoitteeseen laskut.ttk@gmail.com.

Vakuutus

TTK vakuuttaa kaikki luistelukoululaiset Suomen Taitoluisteluliiton luistelukoulupassilla. Se on voimassa STLL:n jäsenseuran järjestämissä luistelukouluissa ja niihin liittyvissä oheistoiminnoissa. Vakuutus on voimassa myös edellä mainittuihin tilaisuuksiin välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla. Vakuutusta varten on luistelukouluun ilmoittautuessa täytettävä huolellisesti kaikki kysytyt henkilötiedot, erityisesti henkilötunnus.

Ohjeita luistelukoululaiselle

Harjoituksiin kannattaa tulla iloisella mielellä ja kiireettömästi, mieluiten vähintään 15 minuuttia ennen oman harjoitusvuoron alkamista. Luistelukoululaisten pukuhuoneet on merkattu oven viereen "TTK" -lapuin. Tätä täytyy noudattaa, vaikka joku toinen pukuhuone näyttäisikin sillä hetkellä houkuttelevan tyhjältä, sillä se saattaa olla varattuna toiselle seuralle.

Luistelijoiden määrästä johtuen pukuhuoneet saattavat ruuhkautua. Tämän vuoksi omista varusteista kannattaa huolehtia hyvin. TTK ei vastaa luistelukoulun aikana kadonneista tai vaurioituneista tavaroista. Parhaiten opetukseen pääsee mukaan olemalla täsmällisesti tunnin aloitushetkellä jäällä. Jäälle ei kuitenkaan saa mennä ennen ohjaajia. Jäälle tuleminen kengillä on kiellettyä. Purukumin syöminen jäällä on vaarallista ja ehdottomasti kiellettyä!

Vanhemmat ovat tervetulleita seuraamaan luistelukoulun toimintaa. Paras paikka seurata harjoituksia on katsomo tai kahvio. Laitaan nojaten harjoitusten seuraaminen on kiellettyä, sillä se häiritsee jäällä tapahtuvaa toimintaa. Vaihtoaitiossa ei myöskään saa seurata tuntia, sillä kengissä kulkeutuu vaihtoaitioon hiekkaa, joka voi vahingoittaa luistinten teriä. Opetuksen onnistumisen kannalta on parasta, jos lapset voivat keskittyä oman ryhmän toimintaan ja ohjaajan ohjeisiin täysipainoisesti.

Aikataulu

Luistelukoulun kalenteri lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse ja se on lisäksi nähtävissä kotisivuillamme ”luistelukoulu” - välilehden alla. Luistelukoulukalenterista voit tarkistaa kunkin viikon teeman ja mahdolliset poikkeukset.

Tunti peruttu?

Valitettavasti joskus luistelukoulu joudutaan perumaan kilpailujen, turnausten tai hallissa sattuneiden vahinkojen vuoksi. Ilmoitus peruuntumisesta pyritään aina tiedottamaan mahdollisimman aikaisin sähköpostitse sekä TTK:n nettisivuilla. Mikäli harjoitustunti joudutaan perumaan, ilmoitetaan sitä koskevista mahdollisista erityisjärjestelyistä aina erikseen.

Luistelukouluun ilmoittaudutaan aina joko tiistaille ja / tai lauantaille. Mikäli luistelija on poissa harjoituksista, hän ei voi korvata menettämäänsä tuntia luistelukouluissa toisena päivänä. Sekä syys- että kevätkauden päätteeksi järjestetään erillinen korvauskerta, jonne voi tulla ilman erillistä ilmoittautumista.

Tapahtumia

Kaikki luistelukoululaiset esiintyvät kauden aikana kaksi kertaa. Ennen joulua vietetään seuran yhteistä puurojuhlaa ja keväällä on Tikkurilan Taitoluisteluklubin kevätnäytös. Luistelukoulutunneilla on pienempiä tapahtumia, kuten naamiaiset, kaveriluistelu sekä kevätkarnevaali. Lisäksi tunneilla esiintyvät silloin tällöin seuramme kilpailevat luistelijat sekä yksin- että muodostelmaluistelun puolelta. Tapahtumista tulee tarkempaa tietoa lähempänä.

Seuran tiedotus

Luistelukoulun tiedotus tapahtuu sähköpostin sekä seuran nettisivujen kautta. Mikäli sähköpostiosoitteenne muuttuu ilmoittautumisen jälkeen, olkaa ystävällisiä ja ilmoittakaa siitä osoitteeseen luistelukoulu.ttk@gmail.com. Muistakaa mainita viestissä myös luistelijan nimi, jotta tieto saadaan kohdistettua oikein.

Varusteet

Luistimet

Luistelijan tärkeimmät varusteet ovat hyvät luistimet. Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa. Luistelu on hankalaa ja rasittaa jalkoja, jos jalat ovat "lintassa." Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että varsi pysyy luistinta vaakasuorassa pidettäessä jäykkänä eikä se taivu löysästi alaspäin.

Luistelussa pääsee alkuun millä tahansa tukevalla luistimella, mutta jo varhaisessa vaiheessa kannattaa panostaa kunnollisiin luistimiin. Suosittelemme lämpimästi oikeita taitoluistimia. Taitoluistin on tehty lajiin ja sen ominaisuudet tukevat luistelun oppimista. Taitoluistimen terässä on keskellä ura, joka antaa mahdollisuuden käyttää sisempää tai ulompaa terän osaa. Terä on keinumainen ja edessä piikit "luistelutemppuja" varten. Pienille luistelijoille kannattaa kysyä taitoluisteluliikkeistä tai seuran kokeneemmilta luistelijoilta käytettyjä luistimia. Tehtaalta suoraan tullut luistin on kova ja sen pehmentäminen vaatii aikaa. Usein kasvava jalka ehtiikin jo seuraavaan kokoon ennen kengän pehmentymistä. Käytetyt luistimet voi useimmissa tapauksissa myydä hyvään hintaan takaisin liikkeeseen.

Käytä luistimessa jalkaa hyvin myötäilevää sukkaa (ei villasukkia). Näin saat luistimen nyöritettyä oikein ja tukevasti. Käytä aina puhtaita sukkia, sillä ne ovat lämpimimmät.

Kengän sitominen

Aloita kengän nauhoittaminen aivan alhaalta. Varpaille voi jättää pienen liikkumatilan, mutta jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan tukevasti, jotta nilkalle saadaan riittävä tuki. Varsi on sopivan kireä, kun nauhoituksen tiukkuus ei estä niiaamista.

Jotta nauhoitus ei pääse löystymään, laitetaan ennen alimmaista hakasta solmu. Nauhat sidotaan lopuksi hyvin. Liian pitkät nauhat on hyvä lyhentää sopivan mittaisiksi.

Taitoluisteluun erikoistuneet liikkeet

Lucky Skate, Minna Canthin katu 22, 00250 Helsinki (Töölö)

p. 010 423 6680 vwww.luckyskate.fi

Skate Marketing, Sarkkakuja 2, 04300 Tuusula

p. (09) 275 5548 www.taitoluistin.fi

Skate Shop, Malmin raitti 17, 00700 Helsinki (Malmi)

p. 010 397 9400 www.skateshop.fi

Luistimien huolto

  • Terät kolhiintuvat helposti, joten käytä aina muovisia teräsuojia kävellessäsi jään ulkopuolella
  • Tultuasi luistelutunnin jälkeen pukuhuoneeseen poista teräsuojat ja kuivaa terät huolella pyyhkeellä
  • Säilytä luistimia ilman teräsuojia. Teräsuojiin kertynyt vesi ruostuttaa terät
  • Kotona luistimet kannattaa ottaa pois laukusta ja tuulettaa, jotta ne kuivuvat myös sisältä. Luistimia ei kuitenkaan tule kuivattaa patterin lähellä, sillä nahka haurastuu helposti

Hyvin hoidetuilla taitoluistimilla on hyvä jälleenmyyntiarvo!

Terien teroittaminen

Taitoluistinten teroitus poikkeaa jääkiekkoluistinten teroituksesta. Teriä ei kannata pilata väärällä teroitustekniikalla.

Taitoluistimien teroituksen asiantuntijoita:

Tommi Piiroinen, Raappavuorentie 10, 01600 Vantaa (Myyrmäen jäähalli), paikalla sovittaessa

Jalkinekorjaamo Karttunen, Minna Canthin katu 18, 00250 Helsinki (Töölö) p. (09) 479 584 tai 050 468 2763, www.nic.fi/

ProSharp Metro Areena, Urheilupuistontie 3, 02120 Espoo (Metro Areenan harjoitushalli) p. 045 222 2120, https://prosharp-tapiola.webnode.fi

ProSharp Vuosaari, Pallokuja 6, 00980 Helsinki (Vuosaaren jäähalli) p. 050 553 6745, www.prosharpvuosaari.fi

Skate Shop, Malmin raitti 17, 00700 Helsinki (Malmi) p. 010 397 9400, www.skateshop.fi

SM - Skate Marketing, Sarkkakuja 2, 04300 Tuusula p. (09) 275 5548 tai 050 662 51, www.taitoluistin.fi

Teräpiste, Talttakuja 6, 00700 Helsinki (Malmin jäähalli) p. 020 734 9800, www.terapiste.fi

Vaatetus

Joustavat ja lämpimät vaatteet ovat luistellessasi tarpeen. Lämmin aluspusero ja villapaita tai fleece, joustavat housut tai verkkarit ovat hyviä vaihtoehtoja. Housujen lahkeet eivät kuitenkaan saa olla liian leveät tai pitkät etteivät ne mene terän alle. Halutessaan voi käyttää myös luistelupukua trikoiden ja fleecen kanssa. Toppapuvut ovat usein liian paksuja ja vaikeuttavat luistelijan liikkumista.

Käsineet tai sormikkaat käteen (näiden tulee olla puhtaat: jäälle ei saa kantautua esim. hiekkaa).

Pään suojaksi tarvitaan luistelukoululaisilla pipo tai panta. Kypärä ei ole pakollinen, mutta aivan pienelle, aloittelevalle luistelukoululaiselle tarpeellinen ja suositeltava. Liian iso tai päässä heiluva kypärä voi olla vaikea hallita.

Pitkät hiukset tulee sitoa kiinni, etteivät ne häiritse luistellessa.

Tarvikkeet

Jokainen luistelukoululainen saa ensimmäisellä tunnilla nimilapun, joka tulee olla aina luisteluharjoituksissa kiinnitettynä vaatteisiin. Luistelukoulun pienryhmillä on omat värit. Värien perusteella sekä luistelijat että ohjaajat tunnistavat hyvin ryhmänsä.

Jokainen luistelija saa myös ensimmäisellä kerralla luistimeen kiinnitettävän nauhan. Nauhaa pidetään vasemman jalan luistimessa. Nauha kiinnitetään luistimeen jalkapöydän päälle luistinnauhoihin. Mikäli lapsi käyttää kankaisia luistintenpäällisiä, tulee nauha ommella samaan kohtaan kankaaseen siten, että se näkyy hyvin. Se, että nauha on kaikilla vasemmassa jalassa, helpottaa opetustyötä varsinkin pienimpien kohdalla.

Luistelukoulusta eteneminen

Luistelukoulusta on mahdollisuus edetä omien taitojen mukaan kehitysryhmä Timantteihin. Timantit harjoittelevat pääsääntöisesti kahdesti viikossa. Timantteihin ei voi ilmoittautua, vaan sopivan ikäiset ja tasoiset lapset kutsutaan Timantti -ryhmään.

Timanteista siirrytään yksin- ja muodostelmaluistelun alaisiin kehitysryhmiin, Tintteihin. Yksinluistelun puolelle YL Tinteistä voi saada kutsun K3 -ryhmään ja muodostelmaluistelun puolelle ML Tinteistä kutsun Ice Sympathy -joukkueeseen maalis-huhtikussa, kun joukkue muodostetaan.

Harjoituspaikat

Harjoituspaikkojen osoitteet löydät täältä.

Toimisto

Käynti- ja postisoite: Läntinen Valkoisenlähteen tie 52-54, 01300 Vantaa

Sähköposti: luistelukoulu.ttk@gmail.com / toimisto.ttk@gmail.com

Puhelin: 050 522 4064 (toimisto)

Seuran uusimmat