Luistimet

Luistelijan tärkeimmät varusteet ovat hyvät luistimet. Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa. Luistelu on hankalaa ja rasittaa jalkoja, jos jalat ovat "lintassa." Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että varsi pysyy luistinta vaakasuorassa pidettäessä jäykkänä eikä se taivu löysästi alaspäin.

Luistelussa pääsee alkuun millä tahansa tukevalla luistimella, mutta jo varhaisessa vaiheessa kannattaa panostaa kunnollisiin luistimiin. Suosittelemme lämpimästi oikeita taitoluistimia. Taitoluistin on tehty lajiin ja sen ominaisuudet tukevat luistelun oppimista. Taitoluistimen terässä on keskellä ura, joka antaa mahdollisuuden käyttää sisempää tai ulompaa terän osaa. Terä on keinumainen ja edessä piikit "luistelutemppuja" varten. Pienille luistelijoille kannattaa kysyä taitoluisteluliikkeistä tai seuran kokeneemmilta luistelijoilta käytettyjä luistimia. Tehtaalta suoraan tullut luistin on kova ja sen pehmentäminen vaatii aikaa. Usein kasvava jalka ehtiikin jo seuraavaan kokoon ennen kengän pehmentymistä. Käytetyt luistimet voi useimmissa tapauksissa myydä hyvään hintaan takaisin liikkeeseen.

Käytä luistimessa jalkaa hyvin myötäilevää sukkaa (ei villasukkia). Näin saat luistimen nyöritettyä oikein ja tukevasti. Käytä aina puhtaita sukkia, sillä ne ovat lämpimimmät.

Kengän sitominen

Aloita kengän nauhoittaminen aivan alhaalta. Varpaille voi jättää pienen liikkumatilan, mutta jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan tukevasti, jotta nilkalle saadaan riittävä tuki. Varsi on sopivan kireä, kun nauhoituksen tiukkuus ei estä niiaamista.

Jotta nauhoitus ei pääse löystymään, laitetaan ennen alimmaista hakasta solmu. Nauhat sidotaan lopuksi hyvin. Liian pitkät nauhat on hyvä lyhentää sopivan mittaisiksi.

Taitoluisteluun erikoistuneet liikkeet

Skate Shop, Malmin raitti 17, 00700 Helsinki (Malmi) p. 010 397 9400 www.skateshop.fi

Lucky Skate, Pakilantie 95, 00670 Helsinki (Paloheinä)p. 010 423 6680 vwww.luckyskate.fi

SM Skate Marketing, Sarkkakuja 2, 04300 Tuusula p. (09) 275 5548 www.taitoluistin.fi

Luistimien huolto

  • Terät kolhiintuvat helposti, joten käytä aina muovisia teräsuojia kävellessäsi jään ulkopuolella
  • Tultuasi luistelutunnin jälkeen pukuhuoneeseen poista teräsuojat ja kuivaa terät huolella pyyhkeellä
  • Säilytä luistimia ilman teräsuojia. Teräsuojiin kertynyt vesi ruostuttaa terät
  • Kotona luistimet kannattaa ottaa pois laukusta ja tuulettaa, jotta ne kuivuvat myös sisältä. Luistimia ei kuitenkaan tule kuivattaa patterin lähellä, sillä nahka haurastuu helposti

Hyvin hoidetuilla taitoluistimilla on hyvä jälleenmyyntiarvo!

Terien teroittaminen

Taitoluistinten teroitus poikkeaa jääkiekkoluistinten teroituksesta. Teriä ei kannata pilata väärällä teroitustekniikalla.

Taitoluistimien teroituksen asiantuntijoita:

Tommi Piiroinen, Raappavuorentie 10, 01600 Vantaa (Myyrmäen jäähalli) p. 040 827 9707, aukioloajat kotisivuilla ja sovittaessa https://www.tommipiiroinen.com/

Skate Shop, Malmin raitti 17, 00700 Helsinki (Malmi) p. 010 397 9400, www.skateshop.fi

LuckySkate, Minna Canthin katu 22, 00250 Helsinki p. 010 423 6680, www.luckyskate.fi

SM - Skate Marketing, Sarkkakuja 2, 04300 Tuusula p. (09) 275 5548 tai 050 662 51, www.taitoluistin.fi


Vaatetus

Joustavat ja lämpimät vaatteet ovat luistellessasi tarpeen. Lämmin aluspusero ja villapaita tai fleece, joustavat housut tai verkkarit ovat hyviä vaihtoehtoja. Housujen lahkeet eivät kuitenkaan saa olla liian leveät tai pitkät etteivät ne mene terän alle. Halutessaan voi käyttää myös luistelupukua trikoiden ja fleecen kanssa. Toppapuvut ovat usein liian paksuja ja vaikeuttavat luistelijan liikkumista.

Käsineet tai sormikkaat käteen (näiden tulee olla puhtaat: jäälle ei saa kantautua esim. hiekkaa).

Pään suojaksi tarvitaan panta tai pipo. Kypärä ei ole pakollinen, mutta aivan pienelle, aloittelevalle luistelukoululaiselle tarpeellinen ja suositeltava. Liian iso tai päässä heiluva kypärä voi olla vaikea hallita. Kypärän sijasta suosittelemme turvapantaa. Turvapantoja ja luisteluvaatteita myydään luisteluliikkeissä.

Pitkät hiukset tulee sitoa kiinni, etteivät ne häiritse luistellessa ja liikkuessa.

Oheisharjoituksiin tarvitaan sisäliikuntaan sopivat varusteet, esimerkiksi t-paita, fleece ja legginsit sekä lenkkarit jalkaan.


Oheisvälineet

Taitoluistelun oheisharjoituksissa käytetään tarvikkeina hyppynarua ja piruettilautaa. Harrasteryhmäläisten toivotaan hankkivan nämä välineet itselleen.

Piruettilautoja myydään taitoluisteluliikkeissä ja hyppynaruja saa ostettua kohtuu hinnalla urheiluvarusteliikkeistä. Hyppynaruksi suosittelemme muovista hyppynarua, sillä sitä on helpompi pyörittää.

Kehitysryhmäläisillä tulee olla myös oma tennispallo.