Suomen Taitoluisteluliiton tiedote 6.11.2019: PERUSTESTIT MUUTTUVAT

Yhden mielestä ne ovat turhat, toisen mielestä ne ovat ihan tarpeelliset vaan harjoittamiseen kuluu liikaa aikaa. Valtaosan mielestä ne ovat kuitenkin lajin ja luistelijan kehityksen kannalta pelastus. Kyseessä on taitoluistelun perustestit, joita kaikkien A-silmuissa ja liiton kilpailusarjoissa kilpailevien luistelijoiden tulee suorittaa. Muiden sarjojen luistelijoille se on vapaaehtoista.

Siinä missä elementtitestien sisältöjä on tarkisteltu vuosien varrella, nykyisin käytössä olevat perustestit ovat palvelleet lajia muuttumattomana kaudesta 2013–2014 lähtien. Nyt perustestien sisältöihin on tehty muutoksia. Uudet testit tulevat voimaan kaudesta 2020–2021 alkaen ja uusittuja askelkuvioita voi suorittaa jo vuoden 2020 alusta.

Suurin muutos on se, että aikaisemman neljän perustason sijaan tasoja on viisi. Vanhat ykkös- ja kakkostasot on jaettu kolmeen eri tasoluokkaan. Lisäksi vanha kolmonen on uusi nelonen ja vanha nelonen on uusi vitonen.

Luistelijan kannalta katsottuna testien harjoitteluun on luvassa hieman helpotusta.

– Tasot on suunniteltu siten, että ne vastaavat paremmin nykyisiä kilpailusarjoja ja -vaatimuksia. Lisäksi testikohtaisia liikkeitä on vähemmän ja itse suoritukseen testitilanteessakin menee vähemmän aikaa, Suomen Taitoluisteluliiton kilpailupäällikkö ja testityöryhmän jäsen Anne Fagerström kertoo.

Toivottavaa on, että keskeneräiset perustestit suoritetaan 13.12.2019 mennessä, jolloin luistelija säästyy mahdollisten korvaavien liikkeiden suorittamiselta.

Mistä tietoa testeistä?

Testimuutoksen taustatyötä tehtiin 1,5 vuotta. Suomen Taitoluisteluliitto teki valmentajille, seuratoimijoille, arvioijille sekä kansallisten ja SM-tason luistelijoille kyselyn, jossa pyydettiin palautetta vanhasta testijärjestelmästä. Kyselyyn vastasi 137 henkilöä. Tulokset analysoitiin ja muutoksia tehtiin toiveiden perusteella.

– Muutama valmentaja testasi uusia liikkeitä jo touko-kesäkuussa, jonka jälkeen niihin tehtiin vielä hienosäätöä. Uudet perustestit sisältöineen esiteltiin elokuun lopussa valmentajapäivässä ja tuomaritapaamisessa. Valmentajille järjestetään lisäksi aiheesta koulutusta marraskuun aikana Helsingissä ja Jyväskylässä, Fagerström sanoo.

Ne valmentajat, jotka eivät pääse koulutuksiin mukaan ja aiheesta muuten kiinnostuneet voivat opiskella testisisällöt Suomen Taitoluisteluliiton verkkosivulta. Kaikista liikkeistä on lisäksi työn alla videot, jotka julkaistaan liiton sivuilla vielä tämän vuoden puolella.

– Testin läpäiseminen ei aina tarkoita, että seuraavaan sarjaan nousu on välttämätöntä. Luistelijan perustaitotaso ja -osaaminen merkitsevät enemmän. Kokonaisuuden arviointi on valmentajan vastuulla, Fagerström selventää.

On lisäksi hyvä muistaa myös, että elementtitestit elävät omaa elämäänsä ja perustestit omaansa. Niitä suoritetaan edelleen omina kokonaisuuksina. Elementtitestien sisältöjä ei ole muutettu.

Mystisesti luistelukassien syövereihin katoava sinikantinen testipassi poistuu vuoden vaihteen tietämissä. Jatkossa jokainen perustestin osa viedään Suomen Taitoluisteluliiton Hoika-järjestelmään. Kyseessä on sama järjestelmä, josta luistelijoiden kilpailupassi (entinen lisenssi) lunastetaan.

Perustestitasoittain 1-5 julkaistaan videot niiden valmistuttua tämän vuoden aikana.

Materiaalit löytyvät täältä.