Sari Kauppinen Tikkurilasta tähdeksi maailmalle
23.12.2020 9:38 Uutiset / Etusivu

Sari Kauppinen Tikkurilasta tähdeksi maailmalle

Joulukuun TET-harjoittelijamme Edith Räisänen tutustui yhtenä työtehtävänään Tikkurilassa 1990-luvulla luistelleen Sari Kauppisen uraan. Edith myös haastatteli tätä nykyisin USA:ssa asuvaa koreografiamme.

Milloin ja miksi aloitit luistelun?
Sari oli vähän alle 4-vuotias kun hänen äitinsä oli perhepäivähoitaja ja heillä oli kotona aina paljon lapsia aamusta iltaan. Heillä oli ulkokenttä kävelymatkan päässä johon he aina menivät isossa porukassa. Sarin äiti oli sitä mieltä, että koska hän ei heti kaatunut jäällä, voisi mennä kokeilemaan, jos Sari tykkäisi luistella. Hän vitsaili myöhemmin äidillensä, että oliko hän ihan varma ettei lumipuku vaan ollut niin tiukka ettei hän yksinkertaisesti pystynyt kaatumaan.

Miksi sitten päädyit jatkamaan luistelua tai mistä nautit luistelussa?
Sari nautti paljon kaiken kaikkiaan luistelusta, koska se oli niin kaiken kattava laji. Hän löysi hänen tosi hyvät ystävät luistelun kautta ja hän tykkäsi luistelusta itsestään, liu’usta ja siitä, kun sai oppia kaikenlaisia temppuja. Esiintyminen oli Sarin mielestä hauskaa ja sitten, kun pääsi kilpailemaan ja esiintymään näytöksissä, hän nautti siitä paljon. Sari oli aina vähän yli-esiintyjä ja hänen valmentajansakin sanoi yhdessä vaiheessa, että välillä kyllä vähän hävettää, kun toiveena olisi ollut urheilullinen suoritus.

Kerro luistelu-urastasi
Sari luisteli nuorena TTK:ssa ja on TTK:n kasvatti. Luistelun hän lopetti aika nopeasti sen jälkeen, kun hän voitti junioreiden Suomen mestaruuden vuonna 1995. Hän jatkoi senioreihin, koska hänellä oli paljon motivaatiota, mutta kun Disney on Ice ja Holiday on Ice tuli Suomeen, häntä alkoi kiinnostamaan jääshow-asiat enemmän. Hän sai mahdollisuuden koeluistella niihin ja sai aika nopeasti paikan Disney on Icella, joten hän lähti Amerikkaan vuonna 1998. Hänen ensimmäinen jääshow oli Anastasia on Ice, jota hän teki vuoden ja tuli sitten neljäksi vuodeksi Suomeen tekemään koreografioita HTK:lle. Sarista tuli myös kosmetologi ja hän teki kaikenlaisia työjuttuja, kunnes hoksasi, että pitäisi päästä takaisin jääshown maailmaan. Hän lähti uudestaan vuonna 2003 Disney on Icelle, jossa hän oli töissä 13-vuotta. Hän tykkäsi paljon elämäntyylistä, kun sai esiintyä ja luistella. Firmassa sai tehdä myös erilaisia koreografiaan liittyviä asioita, mistä Sari nautti.

13-vuoden jälkeen hän yritti lopettaa, mutta koki, että hänellä oli niin pitkä ura, ettei hän ollut vielä valmis lopettamaan. Hänellä oli vielä hinku takaisin jäälle, joten hän löysi uuden firman, jotta oppisi erilaista showtyyliä ja saisi tehdä töitä erilaisten koreografia tyotantoyhtiöiden kanssa. Willy Bietak Productions on firma, joka tekee jääshowta Royal Caribbean Cruise Linella. He tekevät esimerkiksi Broadway on Ice showta, josta Sari sai paikan. Hän teki 4 vuotta töitä eri laivoille ja alkoi tekemään heille koreografioita. Hänestä tuli “installer”, eli hän ei suunnitellut koreografioita vain opetti jo valmiiksi tehdyn koreografian uusille luistelijoille. Viimeisen jääshownsa, Opera on Icen, Sari teki vuonna 2018 joulun aikaan. Hän on saanut paljon kokonaisvaltaista show kokemusta ja on tehnyt koreografioita myös TTK:lle.

Miksi päätit koeluistella Disney on Iceen?
Se oli ensimmäinen mahdollisuus Sarille koeluistella Disney on Ice -showssa, koska he sattuivat olemaan Suomessa. Hän oli aina tykännyt kaikesta Disneyyn liittyvistä asioista, hahmoista, elokuvista, yms. Se oli tottakai kiva motivoiva tekijä, mutta siinä vaiheessa koeluistelu vain oli mahdollisuus, joka tuli sujuvasti ja helposti. Siihen aikoihin ei myöskään ollut mahdollisuutta lähettää videoita luistelustaan eri firmoille hakeakseen paikkoihin luistelemaan.

Mitä neuvoja antaisit luistelijoille, jotka haluaisivat tulevaisuudessa show-puolelle luistelemaan?
Sarin neuvona on, että pitää nauttia. Luistelu on ainutlaatuinen laji mihin liittyy paljon urheilullisuutta, taiteellisuutta ja myös jokaisen luistelijan oma ainutlaatuinen tyyli, mikä tekee taitoluistelusta upean lajin. Kun luistelija itse nauttii jäällä olosta, on se sitten kilpailua tai jääshowta, niin se välittyy aina katsojalle. Sari koki itse aina, kun meni kilpailuun tai esiintymään shown, että sana jolla hän motivoi itseään on "nauti".

Sari Kauppinen

  • aloitti luistelun 4-vuotiaana
  • esikuvia Katarina Witt, Lu Chen sekä Susanna Rahkamo ja Petri Kokko
  • ohje pienille luistelijoille: "Anna itsellesi lupa nautiskella jäällä!"
  • tekee Suomessa käydessään kilpailuohjelmien koreografioita TTK:n K5-K7 -ryhmien luistelijoille


Sarin sijoituksia SM-kisoista

  • 1994 SM-kilpailujen 2. juniorit sarjassa
  • 1995 SM-kilpailujen 1. juniorit sarjassa
  • 1996 SM-kilpailujen 9. seniorit sarjassa
  • 1997 SM-kilpailujen 8. seniorit sarjassa
  • 1998 SM-kilpailujen 8. seniorit sarjassa

Lähteet: TTK kausijulkaisut ja www.stll.fi

Näistä linkeistä voit katsoa Sarin luistelua

Symphony Of The Seas. 1977 Showsta, Shiva Numero.

Harmony of the seas. 1887, Power Of Love.

Produced by Willy Bietak Productions.

Koreografia Sarah Kawahara


   
Lisää uutisia
Tikkurilan Taitoluisteluklubi ry
«  Lokakuu   »
Kategoriat